onsdag 30 april 2008

Brownies med vit choklad

Jag bakade dessa igår kväll. Då gjorde jag en halv sats och gräddade i en springform (ca 24 cm i diameter). Det visade sej vara en mindre bra idé eftersom jag fick ha den i ugnen i ca 50 min istället för 25... Kanterna blev lite väl välgräddade och mitten lite väl kletig. Trots det var detta också Browniesarna som fick Rikard att utbrista "Sara, jag tror att du har överträffat sej själv." Tyvärr får jag nog erkänna att det är personen som skrev receptet som borde få det berömmet, än en gång Nigella. Så vad har vi då lärt oss av det här? Det är inte bara volym utan också själva arean av formens botten som man får ta hänsyn till när man byter typ av form. Och att jag borde utöka mitt formförråd. Här kommer i alla fall receptet:

Ingredienser:( / = bråkform)
375 g mörk choklad
375 g smör
1 msk äkta vaniljextrakt (flytande vanilj, jag hade av misstag i 1/2 tsk istället för 1 1/2, men det gick bra ändå...)
6 ägg
350 g (4 dl 4/5 msk) socker
1 tsk salt
225 g (3 3/4 dl) mjöl
250 g vit choklad

1. Fodra en 33x23x5.5 cm form med smörpapper (jag smörjde en teflonform vilket funkade eftersom kanten var avtagbar).

2. Smält smöret och den mörka chokladen tillsammans i en stor kastrull. Låt kallna.

3. Blanda mjölet och saltet i en bunke (eller en plastpåse, så spar du disk).

4. Hacka den vita chokladen.

5. Vispa äggen, sockret och vaniljen fluffigt.

6. Vispa i äggsmeten i chokladsmeten (jag gjorde tvärtom). Vispa sen ner mjölblandningen.

7. Rör försiktigt ner den vita chokladen.

8. Häll smeten i formen och grädda i 25 min på 180 grader. Det är färdigt när "kakan" är torr på ytan och mitten är mörk, tät och lite kladdig (inte rinnande smet). Kakan fortsätter nämligen gräddas lite medan den svalnar. När den är sval delar du den i rutor.

Lycka till!

1 kommentar:

Nightflyer sa...

De kunde inte ha blivit bättre Sara. ^^ Jag har inte ätit godare brownies. Ärligt =)

(meh... do you really need that box thingy?)