tisdag 20 maj 2008

Fryst cheesecake

Oj oj oj, så har det då hänt. Ett recept utan choklad!!! När jag gjorde den här i Karlstad glufsade Björn i sig nästan halva cheesecake-en. Därför tyckte jag att det vore bäst att skriva upp receptet här. Dessutom hävdar jag bestämt att fryst cheesecake är den enda cheesecake-en som är värd att äta. Det blir ungefär som glass.

Ingredienser:

2 dl socker
3 ägg
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
10 digestivekex

1. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Rör ner vaniljsockret. Blanda i osten.
2. Vispa grädden separat och rör försiktigt i den i ostsmeten.
3. Vispa äggvitorna separat (bunke och visp måste vara überrena) till hårt skum (så hårt att du kan hålla bunken uppochner utan att något rinner/faller ur) och vänd försiktigt ner dem i ostsmeten.
4. Krossa kexen och lägg hälften i botten av formen (rund ca 20-24 cm i diameter). Blanda gärna ut dessa smulorna med lite olja. Häll över smeten. Ha på resten av smulorna längst upp.
5. Frys i ca 7-8 timmar. Du bör ta ut cheesecake-en ur frysen 15-30 min innan den ska ätas, annars är den stenhård.

Smarrigt!

3 kommentarer:

Olle sa...

om den inte var fryst skulle den väl inte vara en cheesecake? det är väl själva poängen? :)

Sara sa...

Precis :D

maria sa...

Tänkte bara berätta att det finns jätte många cheescakes som inte ska vara frysta. "Poängen" med en cheescake är att den oftast innehåller phiadelphia-ost eller något liknande :D